Entresto, zorgt voor medische doorbraak in hartfalenbehandeling

15 februari 2017
FierceImages-EntrestoBottles-1200x797.jpg

Hartfalen is een progressieve ziekte, met hoog risico op hospitalisatie en mortaliteit.

Het nieuwe medicijn Entresto™ (sacubitril/valsartan) van Novartis Pharma voor de behandeling van volwassen patiënten met symptomatisch chronisch hartfalen met verminderde ejectiefractie is in België beschikbaar sinds 1/11/2016 en het betekent een medische doorbraak in de behandeling van hartfalen.

Baanbrekend effect en resultaat
Uit de grootste wetenschappelijke studie ooit uitgevoerd bij het voornoemde type patiënten (de PARADIGM-HF studie) is een baanbrekend effect en resultaat gebleken: Entresto™ liet een significante meerwaarde zien op onder andere het reduceren van cardiovasculaire sterfte (20%) en het reduceren van ziekenhuisopnames voor hartfalen ten opzichte van de behandeling met een ACE-remmer (Enalapril) (21%).
Uit een aanvullende analyse is bovendien gebleken dat de behandeling met Entresto een potentiële levensverlenging geeft van anderhalf jaar.
De farmaceutische nieuwe klasse ARNi (angiotensinereceptor-neprilysine-remmers) waartoe Entresto behoort, is inmiddels opgenomen in de nieuwe richtlijn hartfalen van de European Society of Cardiology (ESC).

Profiel Entresto versus Enalapril
Entresto heeft een vergelijkbaar veiligheids- en verdraagbaarheidsprofiel als een ACE-remmer, met volgende nuances: nierfunctiestoornissen, hyperkaliemie en hoest komen meer voor bij Entresto dan bij Enalapril. Hypotensie komt meer voor bij Entresto.

Dubbele werking
Entresto heeft een dubbele werking: via natriuretische peptiden (Sacubitril inhibeert Neprilysin wat normaal de peptiden afbreekt), wordt de cardioprotectieve werking, zoals bij onderdrukking van het RAAS systeem (sartaan inhibeert AT1 receptor) versterkt. Hierdoor krijg je een daling van de bloeddruk, vermindering van de hypertrofie en fibrosis, vermindering van aldosteronsecretie, daling van sympathische activiteit, vermindering van water- en zoutretentie.

<link>
https://www.novartis.com/news/media-releases/novartis-entrestor-given-strong-class-i-recommendation-both-us-and-eu-heart

<link>
http://cardiobrief.org/2016/05/20/entresto-gets-boost-in-updated-hf-guidelines/

Terugbetalingscriteria

  1. Klinisch: vanaf NYHA klasse II
  2. EF onder de 35% (echocardio)
  3. Optimale dosis ACE of Sartaan voordien
  4. Voorgeschreven door cardioloog of internist.

Dosis:

Startdosis meestal 49/51 2x daags, na 2 tot 4 w optitratie tot 97/103 2x daags.
Lage dosis 24/62 2x daags: bij hypotensie, klaring onder de 60
Niet samen met ACE inhibitor: wash out van 36h


Logo-Hartkliniek-Negatief-min

De Hartkliniek is een initiatief van twee cardiologen die besloten anders aan hartzorg te doen. Dr. Nancy Selleslagh en Dr. Nadia Dobbeleir laten zien dat het inderdaad anders kan.